Ögonkliniken byggde kundens väg med LEGO®SERIOUSPLAY® På ALLVAR :)

Ingen förutom de två beställarna visste vad som skulle hända… En halvdag med fokus på den egna arbetsplatsen, det var allt. (En klassisk FokusBOX) Ibland är det klokt att inte säga att man ska använda Lego i utbildningen. Det finns hos några en förinställd aversion, mot att något så ”lekfullt” också kan vara på allvar. Jag förstår dem! Har man inte stött på LEGO©SERIOUSPLAY© som Faciliteringsmetod tidigare så kan det kännas väldigt avlägset. Det innebar i praktiken att alla kom. När de väl var där fångade vi Facilitatorer (workshopledare) snabbt deras uppmärksamhet…och behöll den!

VD Ida Wennberg deltar tillsammans med sina likaledes erfarna medarbetare, fullt ut.

Vi är supernöjda med dagen och hur den formades. Vi fick både det roliga och fick tag i det viktiga på ett seriöst sätt. Fångade gapen på ett bra sätt. Det var fint att se hur alla fattade galoppen och att alla i gruppen öppnade sig och bidrog. Vikten av att låta alla komma till tals för att få alla att släppa ut sina tankar uppnåddes. ALLA var supernöjda. Ida Wennberg VD

När man arbetar på en klinik är FLÖDET avgörande och i full fokus. För den här kliniken innebär det full fokus på att få alla medarbetare att inse att de både har huvudrollen i det de gör och förstår sin del i kedjan. Att följa kundens väg kan vara ett sätt att närma sig en gemensam förståelse för Helheten och hur allt hänger ihop. När medarbetare bygger lego tillsammans, skapar det en gemenskap samt att ALLA verkligen förstår och deltar i bygget. På lika villkor. Ingen är mer tongivande än den andre. För mig handlar Faciliteringsmetoden LEGO®SERIOUSPLAY® om att skapa en förståelse på djupet, för den fråga man arbetar med. ALLA tar ansvar för den frågan. ALLA kommer till tals – och ännu viktigare ALLA blir lyssnade på. Den som har jobbat med Facilitering, VET att just det senare kan vara en utmaning i de flesta sammanhang. När vi blir lyssnade på händer något och öppenheten i gruppen oavsett tidigare erfarenheter blir större. Det skapar en trygghet i gruppen som gör att man kommer så mycket längre, än med ”vanliga” metoder. Jag är otroligt ödmjuk inför detta fenomen och det är också en av anledningarna till att LEGO®SERIOUSPLAY® är en av mina absoluta Favorit-Faciliteringsmetoder.

Faciliteringsmetoden LEGOSERIOUSPLAY har ordet Serious som mellanord. Det säger mycket om metoden. Den som har provat metoden VET att det är så. Seriöst. OCH roligt. 

Här är fyra saker jag gärna lyfter upp med just den här FokusBOXen med LEGO®SERIOUSPLAY®

  1. Planeringsmötet är A och O. Det som gjorde underverk för workshopen och som också hände, är att beställarna förbereds noga. De får många frågor och ett specialmöte innan, där de både får prova på metoden själva, så att de har en liten förståelse om vad som kommer att hända. Framförallt hinner jag sätta mig in i verksamheten för att hjälpa dem att hitta essensen, det som är allra viktigast just nu för dem att arbeta med. Med all respekt, tänker jag att just här har mina många år med bolagsstyrning som fokus gett mig en fördel. Jag vet hur jag kan ställa frågor och är öppen för att kunden är med och vi väljer tillsammans.
  2. Tillit till själva workshopen och varandra. När allt är planerat och riggat, då är det dags för beställarna att göra något som ibland kan vara riktigt svårt. De kliver tillbaka, och sätter sig i gruppen. De lämnar full tillit till mig som Facilitator och Workshopledare. Bara på det sättet, kan jag arbeta fullt ut med hela min kapacitet. Bara på det sättet, kan de också delta. Deras röst blir lika viktig som de andras och att de är med och bidrar, är ovärderligt.
  3. Vad händer efter Workshopen? När workshopen är över och vi avslutar och samlar upp, ställs frågan;
    -Vad gör vi med allt det här? Hur följer vi upp? Det är en utmärkt fråga. Den här gången svarade jag såhär:
    -Målet med dagens Workshop, är själva arbetet ni har gjort tillsammans. Det är ett lärande, både om er själva, om varandra och om verksamheten. DET kommer att växa med tiden. Så med andra ord, så har ni redan gjort ett jättejobb. Vila i det idag, och bygg sedan vidare på det ni har lärt er. 
  4. Bilder och filmande av dem och deras byggen. Under workshopen fotograferar både jag och de själva sina byggen. Dessutom filmar vi berättelsen som de tillsammans byggt om Kundens Väg. Det gör att det blir ett levande och färgstarkt material, som lever vidare. Just den här kliniken fick dessutom några av bilderna i en Canvastavla som hängs upp på kontoret. Det blir en Workshop som koms ihåg länge. DET är bra betyg det! 🙂

En halvdag med 25 personer, innebär att när LEGO®SERIOUSPLAY® används seriöst leds av två Facilitatorer. Arne Hansson ryckte in med den äran och vi var otroligt synkade i vårt upplägg. Använd gärna oss tillsammans om du har den här gruppstorleken!